Crearea si modificarea partitilor in windows

Voteaza postul ;)

Hardisk-ul este format din mai multe discuri. In general pe fiecare fata a fiecarui disc este cate un cap de citire. Toate capetele de citire sunt prinse intre ele astfel ca se misca simultan. Datele sunt impartite in piste si sectoare. Sectorul este unitatea minima de alocare pe disk. Marimea unui sector este de 512 octeti. Fiecare sector are pe langa cei 512 octeti, niste informatii suplimentare neaccesibile utilizatorului. Acestea sunt: secventa de sinconizare (numita gap), suma de control (CRC). O pista este o fasie circulara a unei fete a unui disc. Toate pistele care sunt la aceeasi distanta fata de centrul discului formeaza un cilindru. Adica pistele unui cilindru sunt citite simultan de capetele de citire.

Din punct de vedere logic un hardisk poate fi impartit in partiti. Partitiile sunt multimi care sunt disjuncte, iar reuniunea lor formeaza totul. Din punct de vedere istoric partitiile trebuie sa fie de lungime multiplu de cilindru, adica unitatea de alocare a partitiilor este cilindrul. (Exista. totusi, programe de partitionare care pot creea partitii care sa inceapa sau sa se sfarseasca in mijlocul unui cilindru.) Pe fiecare partitie se afla cate un sistem de fisiere. Un sistem de fisiere este o baza de date ierarhica, adica un arbore. Arborele este format din crengi (directoarele) si frunze (fisierele). Intern directoarele sunt fisiere de un format specific. Unitatea de alocare a datelor pentru un anumit sitem de fisiere este clusterul. Clusterul este un multiplu (deobicei putere a lui 2) de sectoare contigue. Pentru FAT32 si NTFS clusterul este in general de 4k. FAT si NTFS sunt sisteme de fisiere folosite de MS-DOS si MSWindows.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.


Pasionat de IT&C imi place sa citesc si sa fiu la curent cu tot ce se intampla in lumea IT&C dupa care experientele sau noile informatii pe care le adun sa le transform in tutoriale video ca sa ne bucuram impreuna de lumea IT&C.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2014 Tutoriale Video. All rights reserved.