Cand vine vorba de componentele unui PC, sursa este deseori unul dintre componentele la care se fac sacrificii, mai ales in cazul PC-urilor de buget. Chiar daca nu facem sacrificii, sursa este o componenta a carei alegere trebuie efectuata cu atentie, fiind vorba de mai mult decat „sa aiba mai multi Watti decat am nevoie”.

De aceea trebuie sa tinem cont de certificarea 80 Plus,aceasta certificarea 80+ a fost intial introdusa pentru utilizarea in medii de afaceri, in care sute sau mii de calculatoare sunt folosite 8 ore/zi sau mai mult  incontinuu si se refera la eficienta sursei. Adica, din curentul tras de pe retea, numai o parte este utilizat eficient, restul fiind disipat sub forma de caldura. Daca PC-ul consuma 300W si sursa are eficienta 50%, de pe retea ai consuma de fapt 600W, ceea ce este enorm (si restul de 300W are fi folosit pe post de calorifer electric).

In medii de business, diferenta intre utilizarea unei surse cu eficienta de 80% si una cu eficienta 90%, se poate traduce in economii importante la sfarsitul anului. Dar pentru tine ca utilizator normal, acei 10-15W poate nu justifica. Sigur, nu strica, dar daca vei avea de ales intre protectii si eficienta pentru a te incadra intr-un buget, spre exemplu, ar trebui sa alegi protectiile. Oricum standardul ATX 2.4 dicteaza o eficienta de 80% sau mai mult.

2)Trebuie sa avem PFC-ul activ?

Pentru protectie la voltaje variabile pe retea, si pentru a livra un voltaj stabil cu un minim de fluctuatii catre componentele interne, PFC Activ este obligatoriu. Sau altfel spus, daca o sursa de alimentare nu ofera PFC Activ, in ziua de azi este o sursa de proasta calitate.

3)Sursa ofera mai multa putere decat suma ceruta de componentele din calculator

Depinzand de numarul placilor video folosite in sistem, de consumul acestora, de calitatea sursei si de numarul de rail-uri oferite de sursa, este perfect posibil sa ai o sursa de 600-700W intr-un sistem in care se consuma mai putin de atat si sa bagi sursa in protectie sau sa prajesti niste cabluri, dupa cum au patit utilizatori ai placii Radeon R9 295X2 cu surse de 1000W.

De ce conteaza? Pentru ca una din scurtaturile folosite de consumatori nepriceputi pentru alegerea unei surse pentru sistemul lor (printre care in trecut si subsemnatul) a fost de a alege o sursa cu cat mai multa putere, fara a acorda atentie detaliilor, precum ce rail ofera cat amperaj dedicat carei componente.

Pentru a alege in aceelasi timp si o sursa de calitate trebuie sa tinem cont de:

  • OCP – protectie la supracurent;
  • OVP – protectie la supravoltaj – ii mai spunem si supratensiune;
  • OPP – protectie la suprasarcina (sa zicem ca sursa are 700W dar 4 rail-uri de 30A – ar putea sari cu usurinta de 700W daca toate rail-urile ar intra in sarcina);
  • OTP – protectie la supratemperatura – daca se defecteaza ventilatorul si incepe sursa sa se incinga?
  • UVP – protectie la subvoltaj – daca apare o problema si sursa nu mai poate oferi 12V tensiune, si ofera sa zicem 10V, placa de baza va trebui sa traga mai mult curent pentru a compensa – ceea ce este posibil sa afecteze VRM-urile;
  • SCP – protectia la scurt-circuit – extrem de importanta pentru a nu va trezi ca va ia sistemul foc;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *