Pe sistemul de operare Windows avem planuri de alimentare cu care putem sa ne jucam, ca sa obtinem  cat mai multa  baterie; Din pacate, in foarte multe cazuri avem procese de funda si componente hardware care ne mananca bateria, fara ca noi sa ne dam seama.
Ca sa aflam mai multe detalii despre cum merg lucrurile in ceea ce priveste  alimentarea, trebuie sa apelam la scule mai avansate, cum ar fi linia de comanda. Folosind o comanda simpla, putem afla cine ne consuma bateria, ce componente hardware functioneaza prost sau cat de sanatoasa este bateria de pe laptop-ul sau tableta cu Windows.
Durata de viata a bateriei mai mare pe laptop, setari avansate,de aceea deschidem CMD cu drepturi de administrator si apelam la urmatoarea comanda:
powercfg –energy
Dupa cateva secunde, un raport se va genera undeva,raport pe care il  putem gasi in:
”C:/Windows/System32/energy-report.html”,iar acest rapot il putem deschide cu un browser!
In raport vom gasi tot ce merge prost. Vom putea indrepta majoritatea problemelor din setarile avansate ale planurilor de alimentare. Daca este vorba despre hardware, e posibil ca sa fie necesara schimbarea sau instalarea driverelor corecte.
Nu intotdeauna o baterie mai mare este raspunsul pentru o autonomie de vis. Putem face treaba buna si cu setarile software si planurile de alimentare.
Planurile de alimentare sunt menite sa controleze hardware-ul, ca acesta sa nu o ia razna si sa nu consume excesiv.
Bineinteles conteaza foarte mult si driverele instalate. Acestea trebuie sa fie originale si la zi, de pe site-ul producatorului.
Tehnologiile ca Nvidia Optimus ne pot ajuta foarte mult. Nvidia Optimus este o tehnologie care foloseste doua chipuri grafice pe rand. In jocuri si aplicatii grafice este folosit chipul mai puternic, iar in desktop si browser este folosit chipul integrat, care este mai slab si care consuma mai putin.
Un pas important spre autonomie de vis, au facut-o cei de la Intel, prin introducerea noilor procesoare Core M din familia Broadwell. Acestea sunt procesoare foarte economice, cu un TDP de numai 4W. Acestea ne ajuta sa stam departe de priza vreo 10-12 ore. Ce-i drept, performanta nu este la fel de impresionanta….; Dar acum serios, nu toata lumea vrea neaparat performanta. Majoritatea utilizatorilor isi petrec mare parte din timpul liber doar pe Facebook, YouTube si pe diverse forumuri cu tot felul de chestii , unde nu ai nevoie de super performanta.

Dupa ce deschidem linia de comanda si scriem ”powercfg –energy” asteptam cam 1 m si vom astepta raportul,raport pe care il cautam si il deschidem intr-un browser pentru avedea ce anume ne mananca baterie.Dupace am deschis acel raport in browser vom vedea tot felul de erori,bine inteles daca avem asa ceva,adica ce e  colorat in rosu nu e bine,ce e colorat in  galben este cat de cat ok,iar culoarea alba este OK.Toate acestea sunt niste sfaturi,dar ce e cel mai important este bateria si anume navigham pana cand dam de ”Battery:Battery Information” si aici la ”Design Capacity=capacitate bateriei totala”,iar ”Last Full Charge=putem vedea cati amperi a luat la ultima incarcare”.Bun daca de exemplu bateria este de 53,iar ultima incarcare este 52 este totul ok,deoarece bateria nu trebuie sa fie 100%,deoarece poate sa ia foc,dar ce se intampla atunci cand in loc de 52 avem 31 sau 21 inseamna ca bateria este pe moarte si trebuie schimbata.

Acuma voi intra in setarile avansate pentru planu de alimentare(Powers Options) si daca setez cumva ca acest plan sa fie pe ”High Performance”,bineinteles ca sunt si niste setari pe care nu le putem schimba,dar daca suntem atenti vedem un fel de link in care ne pune sa facem setarile cu drepturi de administrator.

Acum urmeaza setarile,la ”Require a passowrd on wakeup” vom seta la tot ceea ce este acolo pe ”No” insa daca suntem la servici cu acel laptop si plecam in pauza,iar laptop-ul inta in stand-by,persoanele rau intentionate intra pe acesta si nu dorim acest lucru,tocmai de aceea vom seta in asa fel incat atunci cand plecam undeva cu laptop-ul optiunea sa fie pe ”Yes”,dar daca suntem acasa sa fie pe ”No” Acum la optiunea  ”Hard Disk+turn off hard disk after” e o optiune pentru laptop-urile ce au HDD si nu SSD,aceasta optiune opreste HDD-ul dupa timpul setat de noi,rec sa fie setat pe ”15 minute(pentru PC),iar pt laptop vom avea 2 opt,la aceste 2 opt pun pentru prima 15,iar pentru a doua 20”,la optiunea ”Sleep+Allow Hybrid” voi pune toate optiunile pe ”OFF”,tot aici la ”Allow Wake Times” voi pune pe ”Disable”.Acum la optiunea ”Processor power management+Minim….” voi pune la ”Settings:0%” si cam astea ar fi setarile de alimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *