
EaseUs Partition Master Professional a ajuns la o noua versiune,iar dezvoltatorii au oferita posibilitatea doar la anumite persoane pentru a le testa,in versiunea beta.Insa acum si noi putem face acest lucru,insa pentru cei care nu stiu despre ce e vorba,acest instrument poate gestona partitiile disponibile pe sistemu nostru de operare Windows,concluzia fiind ca putem face printre altele crearea,eliminarea,recuperarea,formatarea,convertirea,contopirea,impartirea ba chiar clonarea unei partitii foarte usor. Instalarea softului decurge normal fara niciun fel de surprie si aceasta poate fi efectuata fara niciun deranj,fie ca aparti categorii expert sau incepator.Dupa ceam instalat aplicatia,o deschid si o sa apara interfata grafica a softului,aceastta fiind una simpla si intuitiva,insa optiunile lui EaseUS Partition Master Professional nu sunt disponibile pentru limba romana,insa daca stiti engleza nu ar trebui sa fie o problema chiar asa de mare.
Operatiile posibile efectuate pe acest program.
Pentru a vedea ce optiuni avem de a face avem la dispozitie trei locuri diferite.In primul loc avem la dispozitie meniul “Partitions” unde aici putem oberva operatiile in meniul “Operations”.
În ordinea în care sunt afișate, avem posibilitatea de a efectua următoarele operații pentru oricare dintre partițiile selectate în listă.
- Redimensiona sau muta partiția
- Copia partiția
- Contopi partiții
- Converti o partiție primară în logică
- Schimba denumirea partiție
- Schimba litera partiției
- Defragmenta partiția
- Seta activă o partiție
- Verifica partiția
- Ascunde partiția
- Formata partiția
- Goli partiția
- Explora partiția
- Vedea proprietățile partiției
În schimb, în cazul Hard Disk-urilor și SSD-urilor, avem la dispoziție următoarele operații:
- Copia Hard Disk-ul sau SSD-ul
- Șterge toate partițiile aflate pe HDD sau SSD
- Goli întregul HDD sau SSD
- Efectua un test (sectoarelor defecte)
- Vedea proprietățile HDD-ului sau SSD-ului.
Insa daca avem HDD-uri sau SSD-uri MBR(adica SSD Master Boot Record) avem parte de alte operatii utile,cum ar fi reconstruirea MBR-ului sau convertirea acestora in GPT-uri daca avem posibilitatea sau avem SSD-uri de tipul MBR(GPT=GUID Partition Table).
Cu putem crea un mediu bootabli
Tot aici avem parte si de o alta optiune importanta si anume o optiune unde putem crea o imagine ISO,unde mai putem crea si un CD/DVD bootabil unde putem incarca imaginea ISO pe acesta. Dupa ce am facut aceasta imagine si in cazul in care sistemul actual de operare nu mai porneste putm boota PC-ul de pe aceasta iamgine ISO nou creata prin intermediul BIOS-ului sau UEFI DualBios.
Cum putem redimensiona o partitie,sau micsora ba chiar cum putem sa o crestem?
Redimensionarea partitiilor poate fi o problema destul de importanta,iar aceasta operatiune poate fi efectuata cu succes in acest program.Atunci cand efectuam operatia,fie o facem cu scopul de a micsora pentru crearea unei noi partitii,sau vrem sa extindem o partitie pentru un loc cat mai ridicat,fie vrem sa creem din alta partitie o alta partitie(sau un frate geaman). Pentru a face acest lucru,in interfata grafica dau “click dreapta” pe o partitie si aici voi apasa pe “Resize/Move partition”. Acum se va deschide o fereastra noua,aici introduc fie manual spatiul nealocat,sau ma folosesc mai intuitiv de optiunea “Decide size and partition” si trag de acel cursor cu mouse-ul pana cand ajung la valoarea dorita. Daca rezltatul este ceea ce ne-am dorit,fac “click dreapta” pe partitia cu spatiul nealocat si dau pe “Create partition”.
Dupa se va deschide o noua fereastra unde voi putea da un nume nou partitiei,sa aleg tipul acestuia,sistemu de fisiere pe care il va efectua,litera corespunzatoare pe care vrem sa o alegem,dimensiunea clusterului,spatiul nealocat inainte de aceasta si noul spatiul pe care il va avea.