Hard disk-ul (HDD) este singura componentă mecanică a calculatorului supusă acțiunilor externe. Mai devreme sau mai târziu, acesta isi va da ultimile puteri,iar asta inseamna ca vom observe semne de oboseală, respectiv erori. Ca să-i prelungim cât mai mult viața, apelăm la diverse programe de verificare și reparare a acestor erori. Unul dintre acestea ar putea fi CheckDriver, un program gratuit ce poate fi rulat în orice versiune a sistemului de operare Windows. CheckDrive are o interfață grafică destul de atrăgătoare, simplă, cu toate opțiunile la vedere organizate pe tab-uri. După instalarea programului, va trebui activat pe pagina web a dezvoltatorului. Veți primi un mail la adresa indicată, cu un link ce va activa automat programul, la accesarea sa.

Verificarea se face foarte simplu, selectând partiția respectivă din interfața CheckDrive. Procesul de scanare nu ia mai mult de câteva minute, cu recomandarea ca în acest timp să evitați activitatea pe calculator. Programul nu afectează în mare măsură resursele sistemului, iar la finalul procesului vom avea confirmarea împreună cu rezultatul scanării.

În cazul în care va găsim erori pe hard disk-ului,  softul va oferi posibilitatea vizualizării raportului respectiv, sau documentarea pe Internet în legătură cu acestea. De asemenea, în funcție de gravitatea erorilor, le putem  ignora sau nu. Repararea lor se va face automat cu ajutorul utilitarului ”Windows CHKDSK la următoarea repornire a sistemului. Optiunea ”Drive information” va oferi câteva informații în legătură cu partiția selectată și denumirea, tipul și mărimea întregului hard disk. De asemenea, programul oferă rezultatul SMART (adica Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) al monitorizării Hard Disk-ului. Cele câteva opțiuni puse la dispoziție, permit rularea programului odată cu sistemul de operare și activarea monitorizării pe fundal, Background Guard. În acest fel, CheckDrive ne va informa periodic printr-un pop-up de starea discului. Rularea programată a scanării discului, ”Task Scheduler este valabilă numai în versiunea PRO.

One thought on “Program de verificat și reparat erorile hard disk-ului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *