Nu de puține ori ne confruntăm cu lipsa de spațiu pe diferite partiții ale Hard Disk-urilor din calculator,iar in astfel de situații este necesară o analiză amănunțită a datelor stocate pe acestea, pentru a decide ce păstrăm și ce eliminăm. Această analiză, mai ales navigarea prin diferite foldere, pe fiecare partiție, consumă foarte mult timp,iar o persoana obisnuita oboseste stand si cautand dupa folderul ce mananca spatiu foarte mult, mai ales că spațiul ocupat de foldere nu este afișat în Windows Explorer, deoarece este ascuns ori protejat de sistem. În astfel de situații, pentru a reduce cât mai mult timpul necesar analizării Hard Disk-ului, putem apela la diverse programe speciale cum ar fi Disk Usage Analyzer,dar si softul Disk Usage Analyzer este un program gratuit, simplu de folosit și deosebit de util la identificarea folderelor și fișierelor de mari dimensiuni aflate pe Hard Disk. Instalarea programului este simplă si nu ne va pune deloc probleme in timpul ce instalam programul.
Deschid aplicatia si o sa apara interfata grafica, la prima rulare a programului vom avem rezultatul analizei întregului Hard Disk si in scopul identificării folderelor și fișierelor, programul dispune de un browser al fișierelor integrate, similar celui din Windows. În partea dreaptă a innterfeție vom avea rezultatul analizei: dimensiunea fiecărui fișier sau folder, selectarea făcându-se din tab-urile din bara inferioară a programului.
În tab-ul ”Contents” vom avea conținutul generic al Hard Disk-ului sau folderului selectat în panoul din partea dreaptă. Cu o astfel de posibilitate de a naviga atât de rapid prin conținutul întregului Hard Disk vom economisi mult timp la detectarea și ștergerea a ceea ce este inutil în calculator. Mai mult de atât, programul ne afișează în mod implicit și fișierele protejate ale sistemului de operare.
La optiunea ”Largest Folders”, pe lângă dimensiunea și locația fiecărui folder, ni se afișează și numărul de fișiere conținute, precum și dimensiunea medie a fișierelor (Average File Size). În opțiunile programului vom regăsi posibilitatea de a crea diverse filtre de analiză, opta pentru ștergerea manuală sau automată a cache-ului propriu, precum și opțiunea de a efectua o analiză automată la fiecare rulare a programului. Crearea de filtre de analiză este utilă în cazul în care dorim să evaluăm spațiul ocupat de diferite fișiere media, respectiv muzică, filme, fotografii, etc, și bineînțeles, localizarea rapidă a acestora. Disk Usage Analyzer este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, atât pe platforme de 32 cât și de 64 de biți,