Salut, sunt Serban si acesta este al zecelea tutorial dintr-o suita de tutoriale ale limbajului C++, tutoriale ce le voi face pentru tutorialevideo.info; In acest tutorial vom vorbi despre pointeri.

Pointerii sunt o entitate de care programatorii se tem atunci cand sunt inca la inceputul vietilor lor de programatori C++; conceptul este unul specific limbajului C si creeaza confuzii inca de la aparitia sa.

Un pointer este o variabila ce retine in ea adresa din memorie a unei alte variabile; atata tot. Conceptul este confuz, pentru ca pa

 #include
2 using namespace std;
3
4 int main() {
5 int *point, val = 4;
6 point = &val;
7
8 cout << "Adresa lui `val` este " << &val << endl;
9 cout << "Valoarea lui `val` este " << val << endl;
10
11 cout << "Adresa retinuta de `point` este " << point << endl;
12 cout << "Valoarea continuta de `point` este " << *point << endl;
13 cout << "Adresa lui `point` este " << &point << endl;
14
15 cout << "---------" << endl;
16 int **point2;
17 point2 = &point;
18 cout << "Adresa " << point2 << " este cea a lui `point`" << endl;
19
20 return 0; 
21}

Acesta este codul din tutorial. O sa-l explic acum putin mai detaliat. In primul rand, observati ca pointerii se declara ca orice alta variabila, cu diferenta ca se foloseste `*`. Pe linia 6 am folosit pointer-ul, atribuindu-i adresa la care se gaseste variabila initializata de noi cu valoarea 4. Urmariti afisarile la consola pentru a vedea rezultatele: -> `&` – ne intoarce adresa din memorie
-> `*` – ne intoarce valoarea
-> `**`- ne spune ca variabila este un pointer la pointer(un pointer ce retine adresa din memorie a unui altuia)

Recomand sa va jucati putin cu toate simbolurile, eventual sa le combinati, de exemplu: *&point2, *&point, **point2, etc.
Observati erorile si incercati sa le intelegeti. Daca apar neclaritati, va rog sa le postati in sectiunea de comentarii daca Google nu va raspunde la intrebare.

NU uitati: cititi si documentati-va in plus, nu parcurgeti _doar_ aceste tutoriale pentru ca nu sunt indeajuns pentru a va dezvolta calitatile de coding, ci sunt doar mici rampe de lansare catre cunoastere.

Dupa fiecare tutorial vizionat, abordati subiectul dezbatut in acesta pe net, in cartea `Thinking in C++`, in sectiunea de comentarii.

NU lasati sa treaca pe langa voi o informatie neclara, pentru ca orice farama de cunoastere este importanta.

na acum nu am mai avut nevoie de asa ceva. Insa o sa-i descoperim utilitatea in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *