Salut, sunt Serban si acesta este al treisprezecelea tutorial dintr-o suita de tutoriale ale limbajului C++, tutoriale ce le voi face pentru tutorialevideo.info; In acest tutorial vom continua discutia despre functii.

Mai jos gasiti codul din tutorial:

#include
#include
using namespace std;

//void afiseaza_hello(string name);

void afiseaza_hello(string name) {
cout << "Hello " << name << " !" << endl;
}

int afiseaza_zilele_lunii(string luna) {
if(luna == "Decembrie") {
return 31;
}
if(luna == "Noiembrie") {
return 30;
}
return -1;
}
int main() {

cout << "Starting ..." << endl;

afiseaza_hello("Serban");
afiseaza_hello("Maria");
cout << "Luna noiembrie are ";
cout << afiseaza_zilele_lunii("Noiembrie") << " de zile." << endl;

cout << "Finish." << endl;

return 0;
}

Putem defini functii care intorc sau nu o valoare de un anume tip de date. De exemplu, am vrut sa am o functie ce intoarce numarul de zile al unei luni. Am denumit functia intuitiv `afiseaza_zilele_lunii` si i-am dat un parametru de tipul `string` pentru a-i spune zilele carei luni sa-mi returneze. Functia este definita de tip `int` asa ca trebuie sa contina cel putin un cuvant cheie `return` ce o sa intoarca un intreg.

Functiile de tip `void` nu contin cuvantul cheie `return`, pentru ca ele nu intorc niciun tip de date.

Observati ca exista acum 2 apeluri ale functiei `afiseaza_hello`. Daca as fi vrut sa-i spun „Hello” si Mariei, ar fi trebuit sa rescriu linia „cout << „Hello ” << name << ” !” << endl;” sub forma: „cout << „Hello ” << „Maria” << ” !” << endl;”

Puteti observa avantajul unei functii: daca vreau sa spun Hello unei sali de 24 de studenti, as fi scris linia de ‘hello’ de 24 de ori. In schimb, apelez functia de 24 de ori, cu parametrul numele elevului si voi avea acelasi rezultat intr-un mod consistent.

NU uitati: cititi si documentati-va in plus, nu parcurgeti _doar_ aceste tutoriale pentru ca nu sunt indeajuns pentru a va dezvolta calitatile de coding, ci sunt doar mici rampe de lansare catre cunoastere.

Dupa fiecare tutorial vizionat, abordati subiectul dezbatut in acesta pe net, in cartea `Thinking in C++`, in sectiunea de comentarii.

NU lasati sa treaca pe langa voi o informatie neclara, pentru ca orice farama de cunoastere este importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *