Chiar dacă zilele trecute s-a lansat un soft de backup si restore numit Yadis,un soft ce ne poate face back-up pentru datele noastre importante, insa programul despre care vreau să vă vorbesc în continuare are ceva special si anume acesta  nu face un backup al sistemului sau doar al fișierelor personale, ci poate face acest lucru la anumite programe instalate, grație unei liste impresionante de plugin-uri.Fbackup este un program gratuit, ajuns la versiunea 5, cu foarte multe îmbunătătiri față de versiunile anterioare.

Interfața grafica a programului este destul de elegantă, avand un meniul superior de tip ribbon, inspirată, probabil, din Windows 8.

Modul cum se poate face un backup, acest lucru este destul de simplu, tipic oricărui program de genu si anume va trebui sa adaugam  sursa, destinație, compresie, criptare și alte preferințe opționale, diferite de la un utilizator la altul, de aceea voi pune accentul pe posibilitatea pe care o oferă programul, si anume de instalare a unor plugin-uri ce sunt de ajutor în crearea și/sau restaurarea unui program anume.

După instalarea programului, accesam tab-ul ”File, apoi ”Plugins Manager. În fereastra ce se va deschide descărcați întreaga listă de plugin-uri prin acționarea butonului respectiv. În cazul în care nu aveți nevoie de întreaga listă de plugin-uri, le puteți descărca doar pe cele necesare accesand link-ul ” http://www.backup4all.com/backup-plugins.html”. Pe aceeași pagină veți avea și o scurtă descriere a fiecărui program al cărui plugin este suportat de FBackup. Adăugarea individuală a unui plugin se poate face tot în managerul respectiv, Add new plugin.

Pentru crearea unui backup al unui anumit program instalat, suportat de FBackup, parcurgeți pașii necesari acestui proces, iar în fereastra unde trebuie specificată sursa, selectați ceea ce doriți din lista dropdown respectivă. Acolo veți regăsi toate plugin-urile instalate.

Procesul de backup este destul de rapid, acessta  va crea o arhivă în format ZIP în locația aleasă la momentul respectiv. Vom primi imediat și confirmarea executării printr-o notificare, lucru la care se poate renunța din opțiunile respective. În acest fel vom avea  posibilitatea de a restaura întreaga configurație a programelor instalate al cărui backup l-am realizat cu acest program. Astfel, la eventuala reinstalare a sistemului de operare, nu va trebui să setați fiecare program în parte, mai ales uTorrent, profilurile Firefox, Chrome, Opera (bookmark, add-ons, etc), Thunderbird, iTunes, VLC, sau chiar configurația antivirusului Avast!

FBackup oferă opțiuni destul de avansate, cu toate că este un program gratuit, iar simplitatea în utilizare și compatibilitatea cu toate versiunile Windows, poate fi o alegere înțeleaptă din panoplia programelor de gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *