CAPTCHA (pronunţat aproximativ ‘cæp-tşa) este o metodă automată de a determina dacă utilizatorul unui software (sit de Internet etc.) este o persoană sau un program de calculator. Numele metodei este acronimul expresiei englezeşti “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”; în engleză cuvîntul CAPTCHA seamănă fonetic cu cuvîntul capture (“a prinde”, “a captura”). Denumirea a fost aleasă în anul 2000 de un grup de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon şi de la IBM. CAPTCHA este o formă specială de test Turing, administrată automat de un server (în mod obişnuit testul Turing este administrat de un om).

Forma cea mai răspîndită de CAPTCHA se prezintă sub forma unei imagini care conţine litere distorsionate pe care utilizatorul trebuie să le recunoască şi să le reintroducă de la tastatură, pentru a dovedi că el este o persoană, şi nu un program. Versiunile vechi ale acestui test au putut fi deja învinse de programe avansate de recunoaşterea optică a caracterelor. Partea la care aceste programe încă mai rămîn în urmă faţă de om este segmentarea unui text deformat în litere individuale; pe această dificultate de programare se bazează versiunile moderne de CAPTCHA.

Acest tutorial va prezinta cum puteti crea un astfel de captcha si cum il implementati intr-o pagina php. Pentru orice nelamuriri legat de acest tutorial, scrieti comentariu si clarificam toate problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *