Două programe gratuite pentru schimbarea rapidă a DNS-urilor conexiunii la Internet a calculatorului

In lumea internetului,prin intermediul vitezei cu care se incarca site-urile Web accesate prin intermediul navigatoarelor, depind de conditionarea si rapiditatea cu care serverele DNS raspund,acestea fiind configurate prin intermediul unor setari la conexiunea de Internet  folosita.Concret,o unealta pentru setarea unui DNS este DNS Jumper,ajutand-une sa gasim sis a alegem mai rapid     serverele DNS pentru conexiunea noastra de acasa,insa acel program,nu zic ca este complicat de utilizat,insa este foarte criticat pe internet,deoarece interfata grafica te ameteste si nu iti mai dai seama ce trebuie sa faci.

Motiv pentru care putem apela la 2 softuri si anume QuickSetDNS si Public DNS Server Tool.

1)QuickSetDNS

Acest soft pe langa faptul ca este foarte cunoscut de utilizatorii ce l-au mai folosit,are si optiunea de a-l instala in limba romana,reprezentand astfel o alegere mult mai buna pentru un utilizator mai putin familarizati cu astfel de solutii. Mai precis QuickSetDNS este un instrument simplu, gratuit și portabil (adică unul ce poate fi folosit fără a fi instalat în calculator) creat de NirSoft (dezvoltator de încredere despre ale cărui programe sunt 100% sigure), ce facilitează trecerea de la DNS-urile actuale la altele mai rapide sau capabile să ne ofere acces la site-urile restricționate la o anumită țară sau zonă geografică.

Aplicatia poate fi descarcata de pe site-ul oficial a producatorului,www.nirsoft.net,foarte simplu cautand in bara de search a site-ului numele aplicatiei si descarcand versiunea portabila.

Deschid aplicatia si o sa apara interfata grafica,aici la rularea softului o sa observam trei optiuni:

a)”Automatic DNS” = acesta daca este activata,poate sa configureze conexiunea la internet conform serverelor DNS oferite de router-ul nostrum prin intermediul DHCP-ului

  1. b) “Google Public DNS” = creaza o conexiune setata pe serverele DNS oferite de catre compania Google
  2. c) “Router DNS” = inlocuieste serverele DNS actuale cu adresa IP a router-ului.

Asa ca,in cazul in care vrem sa utilizam alte servere DNS,oferite de catre operator sau premium precum cele de la UnoTelly ce permite accesul la site-urile cu o anumita restrictionare geografica precum Spotify,Hulu,etc, putem înregistra în program noi servere DNS accesând “File+New DNS Server” și completând formularul ce se va deschide cu IP-urile celor dorite.

După înregistrarea noilor servere DNS, fie da-ți click pe opțiunea nouă apărută în listă, ce corespunde acestora, apoi apăsați butonul verde din colțul stând superior, fie alegeți opțiunea “Set active DNS” din meniul contextual prin simpla apasare a unui “click dreapta” pe DNS. Dupa ce am facut acest lucru,pentru a rezolva domeniile site-urilor Web accesate de acel computer va fi efectuata de catre DNS-urile active,iar daca vrem sa modificam noi ceva revenim tot aici si urmam pasi efectuati adineauri.

A doua unealta se numeste Public DNS Tool, daca cumva nu ne-a multumit prima recomandare nu ne-a incantat/vrem sa incercam alt soft,Public DNS Server este recomandata.Aplicatia la fel ca prima se poate descarca de pe site-ul oficial al dezvoltatorului www.trishthech.com .

Acum,diferenta dintre acesta si primul soft este ca avem direct accesul la o lista de servere pe care le putem utiliza la o navigare mai rapida pe internet.SI de aceasta data avem de lucru cu un soft gratuity si portabil,insa singurul minus este ca nu dispunem de optiuni pentru a adauga noi servere DNS,iar aceasta operatie este posibila doar daca adaugam noi in mod manual in fisierul “servers.ini” ce-l insoteste serverele dorite. Pentru adăugarea unor servere DNS noi, după deschiderea fișierului servers.ini în Notepad, creați o nouă intrare în listă. Mai întâi introduceți între paranteze drepte numele cu care doriți ca serverele DNS să apară în program, iar pe rândul inferior, adresele IP ale acestora despărțite de o virgulă și-un spațiu și salvați modificările. La repornirea programului veți vedea că noile DNS-uri sunt listate și pot fi utilizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *