In general numele melodiilor,artiststul care le-a compus,albumul din care face parte melodia,durata ba chiar si luna sunt niste informatii dispoibile in metadatele formatelor MP3,WMA,etc.Ce sunt metadatele?Pai acestea sunt datele ce permit stocarea,organizarea si clasificarea altor date,cre la randul lor pot fi corectate automat sau manual.Corectarea se poate face prin 2 metode,unde prima este mai grea,in sensul ca trebuie sa cautam noi datele despre acea melodie si sa le introducem in piesa/albumul respectiv,iar a doua metoda se poate face usor cu ajutorul lui MusicBranz Picard,sau cu Mp3tag. MusicBrainz Picard este un program gratuit, open source, care include informații despre un milion de artiști aproximativ, și peste 13 milioane de melodii, cu ajutorul căruia putem actualiza, corecta sau completa informațiile melodiilor din biblioteca muzicală personal. Deschid aplicatia si o sa apara interfata grafica,softul v-a scana toate melodiile pe care le indicam lui si de asemenea indentifica tot felul de melodii cu corectura lor,atasand-ule si coperta albumului daca exista ba chiar MusicBrainz ne organizeaza toata munca in foldere.

Actualizarea metadatelor melodiilor cu MusicBrainz Picard

Pentru a actualiza voi lua(ca exemplu) un CD si voi copia piesele de pe acesta in cazul in care s-a deformat si nu mai merge,piesele fiind de la orice trupa,iar pentru ca am pierdut metadatele acelor piese,fiecare va aparea cu denumirea “Track”. Pentru inceput deschid softul si imi va aparea interfata grafica,aici voi da click pe tab-ul “ Optiuni+Optiuni”,unde se vor deschide optiunile softului. Aici ma duc pe optiunea “ File Naming+bifez casuta Redenumeste la salvare+Inlocuieste caracterele non-ASCII”,iar la optiunea “Numeste fisierul astfel” introduc urmatoarea omanda “%artist% – %title%”,dupa care apas pe butonul “OK” pentru a salva modificarile.

Dupa ce am efectuat aceste setari ne vom reintoarce la interfata grafia,aici vom da click pe optiunea “Adauga dosar” si introduc dosarul cu piesele respective,deoarece programul nu va veni insotit cu o baza de date ce include informatiile respective,va trebuie sa avem obligatoriu o conexiune la internetpentru a transmite tot felul de metadate melodiilor alese,dupa apas pe optiunea “Cautare”. Dupa ce MusicBrainz ne gaseste informatiile corespunzatoare apas pe butonul “Inregistreaza” pentru a putea aplica tuturor melodiilor scanarea pe care am facut-o. Dupa salvarea noiilor informatii,daca incercam sa redeschidem folderul unde aveam piestele respective vom observa ca nu mai avem acea denumire,”Track”,ci denumirea piesei respective.

Programele de acest gen, adică cele de actualizare a metadatelor melodiilor, după cum tocmai ați aflat, ne pot fi de ajutor în special pentru corectarea numelor melodiilor obținute cu ajutorul programelor de descărcat muzică, a celor rezultate din transferarea melodiilor de pe CD-uri și DVD-uri audio, precum și a celor pe care la un moment dat le-am redenumit în masă.

Folosind un astfel de program în paralel cu altul pentru identificarea și ștergerea dublurilor, vom menține biblioteca muzicală ordonată și melodiile din componența acesteia corect etichetate.

One thought on “Program pentru corectarea automată a numelor melodiilor MP3”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *