Prima oara cand am vazut un laptop m-am gandit ca un aparat atat de micut nu are cum sa fie la fel de puternic ca o unitate desktop, ca nu o sa poti face mare lucru pe el. Poate ca atunci aveam dreptate, insa astazi laptopurile sunt la fel de performante, unele chiar si mai performante ca o unitate desktop. Fiecare in parte iti ofera o experienta unica, fiecare are puncte forte si puncte slabe, iar in functie de ce planuiesti sa faci, pentru ce activitati ai nevoie poti sa alegi unul din acestea. In continuare voi face o comparatie intre cele doua produse :

LaptopVDesktop

Portabilitate

– daca ai incercat vreodata sa muti o unitate desktop chiar si dintr-o camera in alta, stii cine este castigatorul la aceasta categorie. Da, laptopul este cel portabil, evident, insa si portabilitatea sa depinde de bateria pe care o are si aceasta nu tine pentru totdeauna, cu timpul scade autonomia ei, scade pana cand in cele din urma trebuie inlocuita, ceea ce e o cheltuiala in plus fata de un desktop, dar e si un avantaj in plus. Oricum, daca ai nevoie, acumulatori pentru laptop gasesti la urmatorul link.

Performanta

– dupa cum am zis, laptopurile doar datorita faptului ca sunt mai mici nu au neaparat performante mai slabe. Sunt laptopuri mai puternice decat un desktop, insa un laptop nu poate fi imbunatatit in aceasta privinta, pe cand un desktop poate “creste”, poti sa ii adaugi RAM, sa ii schimbi usor procesorul, placa video etc.

Pret

– aici raspunsul e destul de evident, desktopul va fi mai ieftin. Cand vine vorba de cat platesti si ce primesti, iesi mai castigat cu un desktop, dar din nou, daca obisnuiesti sa calatoresti, un laptop iti va fi mult mai util chiar daca vei plati putin mai mult in plus

Spatiu

– cand spun spatiu ma refer exact la acest lucru. Cat spatiu ocupa o unitate, cu tastatura, cu mouse, cu boxe, cu webcam, cu microfon, cu o groaza de cabluri intre ele si cat spatiu ocupa un laptop cu, cu atat.

Sper ca aceste puncte sa te ajute sa alegi intre cele doua, insa in final depinde foarte mult de ce vrei tu, de ce iti place sa faci, poti sa faci desigur de toate pe ambele dar unele lucruri sunt mai comode pe un desktop iar altele sunt mai comode pe un laptop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *